ASML aandelen kopen? (2021)

ASML is de bekendste Nederlandse wereldmarktleider op het gebied van computer chips. Deze chips zijn nodig om smartphones, tablets en computers te produceren, ASML maakt de machines die nodig zijn om deze chips te produceren.

Het hoofdkantoor van ASML is in Veldhoven gevestigd en er zijn ongeveer 14.000 mensen in dienst. Ruim de helft van alle werknemers werkt vanuit Nederland. De grootste klanten van ASML zijn bijvoorbeeld Intel en Samsung en het bedrijf is oorspronkelijk ontstaan vanuit een joint venture tussen ASM International en de Koninklijke Philips Electronics.

Investeren in aandelen van ASML

Let op: Beleggen heeft risico’s: 76,4% van de particuliere beleggersaccounts verliest geld bij het handelen in CFD’s bij deze aanbieder. U moet overwegen of u het zich kunt veroorloven het hoge risico te lopen uw geld te verliezen.

Score

★★★★★ 

9.1 / 10

Kosten service

0 % commissie

Kosten voor uitbetalen winst

€ 0

Een enorm aanbod aan verschillende instrumenten

Een van de beste en veilige handelsplatformen in de wereld

Goedkoop, zonder gedoe en in Nederland handelen

Score

★★★★★ 

9.1 / 10

Kosten service

0 % commissie

Kosten voor uitbetalen winst

€ 0

€100.000 Gratis XM demo account om te oefenen

Eindeloze beleggingsmogelijkheden in talloze instrumenten

Licenties in Cyprus, Australië, Belize & geregistreerd bij de AFM

ASML en prognose 2021

ASML is een van de weinige bedrijven die een prognose voor het jaar 2020 vaststelt. Het is de bedoeling dat ASML dit jaar 11 miljard euro omzet binnehaalt. Ook moet er voor gezorgd worden dat de winst per aandeel gaat verdrievoudigen tot 9 euro. Sinds dit jaar worden er ook inkopen gedaan op 1 miljoen eigen aandelen.

Prognose ASML koers

De afgelopen jaren zijn de ASML aandelen een stuk meer waard geworden door de extreme groei die het bedrijf heeft doorgemaakt en blijft maken. Dat is ook niet zo gek want er is een steeds groter wordende vraag naar de specifieke chips die ASML kan ontwikkelen.

  • Tegenwoordig zijn ASML aandelen verkrijgbaar op de AEX, het bedrijf is uitgegroeid tot een grote wereldwijde multinational. De meeste klanten van ASML zijn in Azie gevestigd en ongeveer 65% van de omzet komt uit Azie.
  • De afgelopen jaren heeft ASML recordomzet na recordomzet gemaakt. Ook de winstmarge is flink aan het toenemen en lag in 2016 al op ruim 44,8%. Omdat er de laatste jaren zo veel stabiele en mooie cijfers worden gepresenteerd worden ASML aandelen steeds populairder

Wat onderscheid ASML

De multinational heeft er voor gezorgd dat er een enorme technologische voorsprong is opgebouwd ten opzichte van concurrenten. Er is afgelopen jaar een nieuwe CEO ingestapt bij ASML. Peter Wennink is een ervaren man die ASML hoogstwaarschijnlijk naar een nog hoger niveau gaat brengen.

Wat maakt ASML interessant?

Aandelen van ASML zijn erg interessant, ze hebben een enorm marktaandeel van ongeveer 90 tot 95% van de wereldmarkt en ontwikkelen nog steeds revolutionaire nieuwe machines. Door gebruik te maken van nieuwe technologie zoals EUV blijft ASML innoveren en inzetten op totale dominantie op de markt. Bedrijven zoals Samsung en Intel blijven een stijgende vraag te hebben voor chips waardoor er elk jaar steeds meer winst gemaakt kan worden door ASML.

Waar is ASML mee bezig?

De afgelopen jaren heeft ASML veel moeite gestoken in de operationele efficiëntie om er voor te zorgen dat de winst wat minder cyclisch werd. Daarnaast is het zo dater de aankomende jaren nog flink wat technologische stappen gezet moeten worden om de goede marktpositie en technische voorsprong vast te houden.

Extreem ultraviolet licht & aandelen ASML

Op dit moment timmert ASML aan de weg om unieke machines te ontwikkelen die werken met het zogenoemde EUL of extreem ultraviolet licht, daardoor is het mogelijk om nog kleinere chips te ontwikkelen. Alleen al deze ontwikkeling kan een enorme impact hebben op de waarde van ASML aandelen.

ASML aandelen interessant?

Het aandeel ASML is genoteerd in het compartiment A van de Euronext Markt Amsterdam en is dus een onderdeel van de AEX beurs. Als je naar de afgelopen tien jaar kijkt zie je dat het langetermijnpotentieel van een ASML aandeel behoorlijk groot is. In 10 jaar is de koers van ASML aandelen namelijk alleen maar gestegen.

Als je kijkt naar de vroegere jaren 2006 tot 2009 zag je een licht stijgende trend, daarna is de koers echter erg constant en zeer volatiel omhoog gegaan. Het historische hoogtepunt van € 101,75 werd bereikt in 2009 en de koers blijft waarschijnlijk flink door stijgen de komende jaren aangezien ASML maar blijft groeien.

De potentie van ASML aandelen de komende jaren

Ook als je kijkt naar de concurrentie kun je zien dat ASML een goede prestatie levert de afgelopen jaren, er is een flinke technologische voorsprong opgebouwd en de marktpositie is alleen maar groter geworden.

Goed nieuws voor ASML aandelen dus, ook de winst blijft namelijk stabiel. De toekomst van ASML ziet er goed uit en vanwege stijgende vraag in de markt wordt er extreme groei verwacht de komende jaren.

Dat komt door de geavanceerde chips voor tablets en smartphones waardoor er steeds meer vraag komt naar chips van ASML. Dat is goed nieuws als je ASML aandelen kopen overweegt, als je een aardig budget hebt kun je namelijk flink profiteren als ASML op deze manier blijft presteren

Nog genoeg ruimte voor extra groei bij ASML aandelen

De koers van ASML aandelen is dus dik in orde, de afgelopen jaren heeft deze zich uitstekend ontwikkeld en de aankomende jaren ziet het er naar uit dat ASML aandelen alleen maar meer waard gaan worden. Je kunt er vanuit gaan dat grote klanten zoals Samsung en Intel alleen maar meer vertrouwen op de diensten van ASML, en met de technologische ontwikkelingen van de aankomende jaren zien wij een grote toekomst weggelegd voor een stabiele onderneming als ASML