Beleggen, tegenwoordig beginnen steeds meer Nederlanders er mee, lees handige tips en vergelijk direct alle brokers om de beste partner te vinden.

Waardering

★★★★★ 

8.8 / 10

Service kosten

0% commissie

Order per €1000

0% commissie

✓ Gratis demo met € 40,000,- oefengeld 

✓ Alleen CFD's voor forex, aandelen, crypto's.

✓ 80,6 van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Service kosten

0% commissie

Order per €1000

€2,20

Beste voor aandelen fysiek kopen

Laagste tarieven in Nederland

Innovatief tradingplatform

Waardering

★★★★★ 

7.7 / 10

Service kosten

0,20%

Service kosten

€9

✓ Ontvang € 200 transactietegoed

Eerste 3 maanden geen service fee

Prijswinnend, gebruiksvriendelijk platform

Wat is beleggen en hoe werkt het? Lees hier alles online beleggen

Wat is beleggen en waarom doe je het?

Veel mensen vragen naar de betekenis van beleggen, nou dat is simpel. Als je gaat beleggen investeer je geld om daarmee in de toekomst een financieel voordeel te behalen. Doorgaans kun je op veel verschillende manieren beleggen, zo kun je aandelen kopen, beleggingen doen in obligaties, beleggen met CFD of kiezen voor vastgoed beleggingen.

Als je kiest voor beleggen stop je geld in zaken waarvan je verwacht dat je op langere termijn winst maakt. In principe is het niet mogelijk om op zeer korte termijn flink rendement te behalen, je komt dan al snel in de categorie gokken of speculeren terecht en dat is niet echt te vergelijken met beleggen.

Ook kun je kiezen voor een beleggingsfonds waarmee je investeert in verschillende categorieen, daardoor heb je een brede portefeuille waarmee je tegenvallers in het ene deel kan opvangen met een meevaller in een andere markt. Daardoor kun je behoorlijk makkelijk aan risicospreiding doen.

Hoe werkt beleggen precies?

Je kunt dus op verschillende manieren beleggen, je kunt zelf beleggen of gebruik maken van een tussenpersoon of broker die je helpt bij een portefeuille opbouwen, het ligt er maar net aan waar je wensen en behoeften liggen. Zo kun je als belegger geld stoppen in beursgenoteerde bedrijven, beleggen in beleggingsfondsen, beleggen in vastgoed, beleggen in obligaties of beleggen in aandelen.

Veilig beleggen of meer risico nemen?

Het ligt ook aan de manier waarop je wil beleggen, het is mogelijk om redelijk veilig te werk te gaan maar ook kun je kiezen voor wat risicovollere beleggingen. Nog een vraag die je jezelf kunt stellen is of je wil beleggen met veel geld of dat je liever investeert met kleinere bedragen.

Hoe kun je geld beleggen en waar moet je allemaal op letten bij online beleggen?

Beleggen in aandelen

De meest bekende vorm is natuurlijk beleggen in aandelen, deze manier is het meest toegangkelijk en biedt je de mogelijkheid om deels eigenaar te worden van een bedrijf. Ook is dit de meest gekozen vorm van online beleggen, je bent afhankelijk van de koers van de onderneming waarin je investeert.

Als het goed gaat met de onderneming zal de waarde van je belegging toenemen en je ontvangt vaak ook een gedeelte van de winst in de vorm van dividend. Ook kun je er voor kiezen om geld te lenen aan een bedrijf of land, deze zijn dan rente aan jouw als belegger verschuldigd. Het risico van dit soort beleggingen is dat de waarde behoorlijk kan fluctueren en afhankelijk is van het resultaat van het bedrijf waarin je investeert.

Beleggen in goud

Beleggen in goud is nog steeds een van de meest populaire vormen van online beleggen, je hebt tegenwoordig enorm veel verschillende opties om hier aan mee te doen. Zo kun je fysiek investeren in het edelmetaal, goudtrackers kopen, ETF’s kopen of goudmijnaandelen aanschaffen om te beleggen in goud.

Het is wel belangrijk om al deze verschillende vormen goed te onderzoeken omdat ze allemaal voor- en nadelen hebben, daarnaast moet je ook rekening houden met eventuele belastingen en opslagkosten als je kiest voor de fysieke variant.

Beleggen in zilver

Ook het edelmetaal zilver is nog steeds een van de meest populaire beleggingen, dat komt vooral door de rendementen en de potentie die dit edelmetaal heeft vergeleken met andere beleggingen. Toch moet je wel rekening houden met een aantal zaken omdat zilver officieel niet volledig als edelmetaal gezien kan worden.

In principe moet je de zilvermarkt los zien van de goudmarkt omdat de markt zo’n 19 keer kleiner is als zijn grote broertje, toch is deze kleine markt juist daarom zo interessant omdat de snel groeiende industriële vraag naar fysiek zilver een van de redenen is voor een hoog rendement op deze belegging.

Beleggen op de beurs

Ben jij iemand die gek is op zelf beleggen? Dan is geld beleggen op een beurs het meest geschikt voor jou, je kunt namelijk volledig zelf online beleggen door gebruik te maken van je computer of telefoon. Je hebt alle beurzen van heel de wereld namelijk 24/7 beschikbaar met een druk op de knop.

Door gebruik te maken van een bank of broker kun je heel gemakkelijk speculeren op aandelen van bedrijven op de AEX, NASDAQ, Euronext of een andere grote markt. Je krijgt de beschikking over een beleggingsrekening en kunt gebruik maken van allerlei tools die je helpen bij het analyseren van bepaalde beleggingen.

Beleggen in beleggingsfondsen

Ook kun je er voor kiezen om zelf te beleggen in een beleggingsfonds. Dit zijn vaak beheerde portefeuille waarin de inleg van diverse beleggers wordt samengevoegd tot een geheel.

Het voordeel van zo’n fonds is dat je ook kunt beleggen met klein bedrag en dat het mogelijk is om vrij breed gespreid te beleggen. Daarnaast hoef je zelf niet veel te doen want de fondsbeheerder volgt al het nieuws rondom de belegging en speelt in op alle beleggingskansen die te maken hebben met het fonds.

Dat is vooral fijn voor mensen die passief willen beleggen en die niet heel de dag het beursnieuws willen volgen, je hebt dus minder tijd nodig voor je belegging en je laat de moeilijke inhoudelijke beslissingen over aan de fondsmanager.

Als je dus op zoek bent naar een beleggingsvorm waarbij je weinig tijd hoeft te investeren is dit een goede oplossing, het enige wat je hoeft te doen is op zoek gaan naar een beleggingsfonds dat aansluit op je persoonlijke beleggingsdoelen en het risico dat je wil lopen. Over het algemeen houd je zelf de controle over het opnemen van geld, het aan- en verkopen van fondsen of extra stortingen in het beleggingsfonds.

Groen beleggen

Duurzaamheid is natuurlijk een steeds belangrijker onderwerp aan het worden in onze samenleving, ook in de beleggingswereld speelt dit mee want je kunt tegenwoordig groen beleggen.

Als duurzaamheid ook een belangrijk onderwerp is voor jou kun je wellicht kiezen voor een groenfonds. In dit soort fondsen investeer je namelijk in allerlei door de Nederlandse overheid goedgekeurde groene projecten en kun je beschikken over de korting voor groene beleggingen. Dat betekent dat je recht hebt op een heffingskorting van 0,7% van het vrijgestelde vermogen aan groene beleggingen in Nederland.

Beleggen in vastgoed

Ook is het mogelijk om te beleggen in vastgoed, veel mensen vinden het prettig om een kantoor, woonhuis of winkel als belegging te kiezen omdat huurinkomsten over het algemeen redelijk consistent zijn. De huurinkomsten zijn natuurlijk de meest belangrijke bron van inkomsten voor een vastgoedbelegger, de huren stijgen vaak mee met de inflatie.

Het risico van een vastgoedbelegger zit hem voornamelijk in het risico dat de huurder de woning verlaat en op eventuele schade die is ontstaan bij het verhuren van de woning.

Daarnaast is het risico van vastgoedbeleggingen relatief laag omdat een woning, kantoor of winkel vaak voor lange tijd blijft bestaan, omdat het een fysiek product is is er uiteraard minder risico als het speculeren op een bedrijfsresultaat of valuta.

Beleggen tips nodig? Lees hier over de risico’s en hoe je veilig kunt beginnen

Risico’s van beleggen en verwachtte rendement

Als je gaat beleggen heb je natuurlijk te maken met verschillende risico’s, dat is natuurlijk logisch want risico’s horen er nu eenmaal bij. Gelukkig heb je grotendeels zelf in de hand hoe groot dit risico is, vaak is dit risico afhankelijk van het rendement dat je kunt behalen.

We noemen dit ook wel het beleggingsrisico en daar wordt doorgaans onder verstaan: de kans dat op de waardedaling van je vermogen.

Er zijn diverse soorten omstandigheden die het risico van een belegging bepalen, over het algemeen geldt de volgende stelregel in de beleggingswereld. Hoe hoger het neerwaartse risico van je belegging, hoe groter het verwachte rendement.

Dat betekent dat je door een hoger risico te nemen vaak een hoger rendement kunt behalen, dat resultaat wordt doorgaans berekend aan de hand van resultaten uit het verleden. Daar komt de bekende slagzin, resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst uit voort.

Beleggingsrisico verspreiden

Je kunt de risico’s echter wel behoorlijk beperken omdat er veel verschillende soorten beleggingen beschikbaar zijn. Als je aandelen koopt heb je vaak een hoger verwacht rendement in vergelijking met obligaties, de categorie waarin je belegt bepaalt dus vaak de hoeveelheid risico die je loopt.

Je kunt je risico beperken door je beleggingen te spreiden, door dat te doen ben je namelijk je risico ook aan het spreiden. Zo kun je kiezen om beleggingen te spreiden over verschillende beleggingscategorieën maar ook binnen deze categorieën kun je weer een risicospreiding maken door uit verschillende sectoren te kiezen.

Ook kun je een onderscheid maken tussen de looptijd van je beleggingen of kiezen voor het deelnemen aan een beleggingsfonds. Daardoor verlaag je het risico van je beleggingen omdat er meer financiele daadkracht achter een fonds zit.

Marktrisico

Als we het hebben over het marktrisico kan het zijn dat je beleggingen minder waard worden door alle ontwikkelingen in de markt en in de algemene economische situatie. Dat betekent dat je risico loopt bij een verslechtering van de economische groei, vaak zien we dat aandelen van bedrijven dan bijvoorbeeld een stuk minder waard worden.

Renterisico

Het renterisico komt om de hoek kijken als de waarde van beleggingen daalt terwijl de marktrente stijgt. Door deze stijgende rente kan er minder consumptie zijn terwijl de rentelasten steeds hoger worden. Daardoor komt de winst van bedrijven onder druk te staan, een renteverhoging kan er voor zorgen dat de waarde van obligaties, aandelen en beleggingsfondsen daalt.

Kredietrisico

Het kredietrisico is het risico dat je loopt als een staat, land of onderneming niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen of failliet gaat. Als er bijvoorbeeld geen rente afgedragen kan worden kan dit betekenen dat je inleg niet wordt terugbetaald of dat je beleggingen niets meer waard zijn.

Liquiditeitsrisico

Je kan ook te maken krijgen met het liquiditeitsrisico, dat betekent dat je beleggingen niet meer of nauwelijks verhandeld kunnen worden op de beurs. Je beleggingen zijn dan dus niet liquide en ze zijn tijdelijk niet meer verhandelbaar. Je beschikt op dat moment dus niet meer over je inleg of je krijgt er minder geld voor terug als je je beleggingen verkoopt.

Valutarisico

Ook kun je te maken krijgen met het valutarisico, dat ontstaat als je bijvoorbeeld belegt in de dollar, als deze ineens daalt ten opzichte van de euro heeft dit een negatieve invloed op de waarde van al je beleggingen die je gedaan hebt met de dollar.

Disclaimer : Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.