Wat is CFD | Hoe handelen in CFD’s?

In de jaren 90 werden de eerste contracts for difference op de markt gebracht als hefboomproducten. John Wood en Brian Keeland waren de ouders van deze producten die in het begin vooral door hedgefondsen en institutionele beleggers gebruikt.

Daarna kwam de opkomst in de consumentenmarkt in landen zoals Australie en Engeland, tegenwoordig kun je CFD handel in deze landen gewoon niet meer wegdenken omdat ze zo onzettend populair zijn. In Nederland is dat nog wat minder omdat het product wat minder bekend is, toch zien we de afgelopen jaren een flinke toename in het aantal gebruikers van deze producten.

Tegenwoordig kun je op verschillende plekken beginnen met handelen in CFD, het is daarom slim om de aanbieders met elkaar te vergelijken. Je kunt namelijk gebruik maken van gratis oefenaccounts, de commissies met elkaar vergelijken en kijken welke voordelen je allemaal krijgt als beginnende trader. Daarnaast is het wel slim om een aanbieder te kiezen waar je een aantal weken met fictief geld kunt oefenen met een demorekening.

Score

★★★★★ 

9.1 / 10

Kosten service

0 % commissie

Kosten voor uitbetalen winst

€ 0

Een enorm aanbod aan verschillende instrumenten

Een van de beste en veilige handelsplatformen in de wereld

Goedkoop, zonder gedoe en in Nederland handelen

Score

★★★★★ 

9.1 / 10

Kosten service

0 % commissie

Kosten voor uitbetalen winst

€ 0

€100.000 Gratis XM demo account om te oefenen

Eindeloze beleggingsmogelijkheden in talloze instrumenten

Licenties in Cyprus, Australië, Belize & geregistreerd bij de AFM

De betekenis van CFD trading

Veel mensen vragen zich af wat de CFD betekenis nu precies is en wat je er mee kunt, nou de officiele naam van dit soort aandelen is een contract of difference. Dat betekent dat er een contract is tussen twee partijen, een koper en een verkoper. De verkoper(difference) behaalt het verschil tussen de waarde van een onderliggend product bij de aankoop en verkoop. Als dit verschil uiteindelijk negatief is betaalt de koper aan de verkoper.

Wat kun je allemaal met een CFD?

Maar wat zijn die CFD’s nu precies dan? Nou, het worden financiële derivaten genoemd waar traders op een gemakkelijke manier mee kunnen inspelen op koersen die omhoog of omlaag gaan. In de taal van traders noemen we dit long & short koersen. Je kunt met een CFD beleggen in onderliggende waarden zoals indices, aandelen, forex en grondstoffen. Bij het aankopen van een contract of difference wordt je als koper nooit zelf eigenaar van de onderliggende waarde die je gekozen hebt.

CFD trading is erg populair geworden

Handelen in CFD is erg populair geworden en is tegenwoordig in enorm veel landen mogelijk, zo zijn ze verkrijgbaar in Nederland, Polen, Portugal, Duitsland, Hong Kong, Engeland, Australie, Spanje, Frankrijk en nog meer landen zoals Zweden, Noorwegen en Japan. Het is wel belangrijk om te weten dat CFD-posities die s’nachts worden aangehouden onderhevig zijn aan een rente.

Vaak is deze gebaseerd op bekende rentetarieven zoals de LIBOR. Je betaalt als belegger dan de zogenoemde spread, het verschil tussen de huidige bied- en laatprijs. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je commissie betaalt als de CFD handelaar daar voor rekent. Het voordeel van CFD trading is dat de kosten lager liggen dan bij andere hefboomproducten die beschikbaar zijn op de markt.

Beste CFD broker van dit moment

De beste CFD brokers van dit moment zijn Plus 500, Etoro, Markets.com, XM Group, en Trade.com bij deze aanbieders weet je zeker dat je voor een betrouwbaar platform kiest. Het grootste verschil zit hem vooral in de kosten van CFD trading, daarnaast heb je diverse soorten tools bij de aanbieders. Kijk vooraf dus goed naar alles wat er aangeboden wordt om de juiste keuze te maken voor een CFD broker.

Voordelen van CFD trading

Het handelen in CFD heeft als voordeel dat je meer mogelijkheden hebt ten opzichte van de populaire turbo’s. Beide zijn wellicht we hefboomproducten maar met een CFD heb je veel meer flexibiliteit.

Bij een Turbo heb je een vaste stop-loss die niet meer aangepast kan worden, als je gebruik maakt van een contract for difference bepaal je helemaal zelf welk stop-loss niveau je wil gebruiken. Ook kun je deze aanpassen wanneer je wil en hoe vaak je wil, daardoor is het makkelijker om flexibel in te spelen op ontwikkelingen in de markt.

Bij CFD’s heb je over het algemeen duizenden onderliggende waarden, deze zijn bij turbo’s beperkt al is dat wel afhankelijk van de aanbieder die je kiest.
Als je gebruik maakt van een turbo wordt deze genoteerd op de Euronext, daardoor kan hij alleen verhandeld worden als de beurs geopend is. Als je gebruik maakt van een CFD die als onderliggende waarde valuta, grondstoffen in de VS heeft is dat geen probleem terwijl dat bij een turbo wel het geval is.

CFD trading is daarbij behoorlijk goedkoop als je het vergelijkt met turbo’s, uiteraard is dit wel verschillend per CFD broker maar meestal zijn de aan- en verkoopkosten een stuk lager in vergelijking met turbo’s

Waarom kiezen mensen voor CFD handel

Nou eigenlijk is dat best simpel, door het bekende hefboomeffect kan het erg hard gaan met de winsten en verliezen. Je hebt daarbij nog een vrij sterke mogelijkheid tot risicobeheer omdat je de gegarandeerde stop kunt inzetten. Dat betekent dat je nooit meer kan verliezen als je gekozen punt als de markt zich net tegen je lijkt te keren.

Het voordeel is dat een gegarandeerde stop er voor zorgt dat de markt niet nog even doorbeweegt, dat is bij een gewone stop wel het geval. Het grote voordeel is dat de gegaranderde stop er dus voor zorgt dat je op een absoluut gekozen punt stopt. Zo weet je zeker dat je een bepaalde mate van risicomanagement kunt toepassen, dat is overigens niet het enige middel dat je kunt inzetten bij CFD handel, er zijn nog talloze manieren zoals een gewone stop en trailing stop.

CFD Traders vinden prijsvorming transparant

Over het algemeen vinden CFD traders dat de prijsvorming van een contract for difference een stuk transparanter is ten opzichte van andere hefboomproducten. Daarnaast is het grote voordeel dus dat je 24 uur per dag kunt handelen en je niet vast zit aan de openingstijden van bepaalde beurzen. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is dat de prijs van een contract for difference 1 op 1 loopt met de prijs van bijvoorbeeld de AEX. Je kunt daardoor op de voor- en nabeurs posities inleggen en dat is een groot voordeel.

In welke effecten kun je CFD traden?

Over het algemeen kun je met de meeste CFD brokers handelen in bijvoorbeeld grondstoffen zoals goud, granen, gas en olie. Daarnaast is CFD handelen ook mogelijk op de verschillende soorten indices zoals de AEX, Nasdaq en de Duitse DAX. Ook kun je als onderliggende waarde kiezen voor valutaparen zoals de Dollar of de Euro. Wil je het helemaal goed aanpakken dan kun je ook kiezen voor CFD beleggen in aandelen, het ligt er daarbij wel aan welke broker je kiest. Het type aandeel bij een CFD belegging bestaat meestal over grote en bekende multinationals zoals Shell of Ahold.

Wat is de maximale hefboom?

De maximale hefboom waar je uit kunt kiezen varieert behoorlijk per CFD broker, over het algemeen kun je kiezen voor een hefboom tussen de 10 en 400. Wel verschilt het per contract fo difference, de hoogste hefboom kun je bijvoorbeeld snel inzetten op valuta’s en de laagste hefboom is meestal op aandelen van toepassing.

Wat is de minimale positie grootte?

Als je wat minder geld wil inzetten op een contract for diffference is het natuurlijk van groot belang dat de minimale positie-grootte zo klein mogelijk is. Als je wat meer geld inzet is dit minder belangrijk omdat je waarschijnlijk wel aan het risico gewend bent. Meestal kun je op de website van de bekendste CFD brokers wel terugvinden wat de minimale positie kan zijn.

Je kunt veel geld verdienen met handel in CFD, maar je moet je er wel bewust van zijn dat je ook risico’s loopt. Het zijn vaak complexe financiele producten en als je handelt met een hefboom loop je een groot risico om geld te verliezen. Tussen 74 en 89% van de beleggers verliest geld met het handelen in CFD’s. Denk daarom goed na of je begrijpt hoe CFD’s werken en of je het hoge risico om het geld te verliezen wilt lopen.

Hoe zit het met de regels en regulering?

Je kunt er vanuit gaan dat er natuurlijk regels gelden voor CFD aanbieders, zo heb is de handel in contract for differences in Nederland onderhevig aan regelgeving vanuit de Nederlandse AFM. Ook heb je een aantal internationale waakhonden die alle regels en verschillende soorten CFD’s in de gaten houden, dit is bijvoorbeeld de Britse FCA of de NFA in Amerika. Zo weet je zeker dat je over een eerlijk product beschikt en kun je terecht bij een vertrouwde partij met je klachten of geschillen.

Wat is de zogenoemde Spread bij CFD trading?

Dit is het verschil tussen de bied- en laatprijs. Over het algemeen zie je in de markt dat de CFD broker bepaald wat de grootte van deze spread is. Dat is logisch want aan dit verschil verdient de CFD broker zijn boterham. Je zult merken dat er verschillende soorten spreads zijn voor diverse beleggingscategorieën.

Op individuele aandelen ligt deze vaak wat hoger en bij valutaparen zul je merken dat de spread wat lager is. Het daarom slim om vooraf CFD broker te vergelijken zodat je de beste spread te pakken hebt voor jouw investering.

Kies een trading platform dat bij je past

We raden je aan om te beginnen op een trading platform, vaak worden deze aangeboden bij een van de reguliere cfd brokers. Het fijne is dat je op deze platforms makkelijk kunt oefenen en dat er veel tools beschikbaar zijn die je inzicht geven in manieren om rendement te behalen.

Bekijk vooraf goed waar je aan de gang gaat, voor beginners zijn sommige platforms wat te geavanceerd en ingewikkeld, bij andere platforms is het juist weer net wat te eenvoudig voor mensen die al redelijk wat ervaring hebben. Kies dus een tradingplatform wat echt bij je past.