Wat is het verschil tussen een CFD en een turbo? En welk soort instrument kan ik het beste gebruiken? Lees snel verder om alles te weten te komen

CFD VS Turbo’s | Wat is een slimme keuze in 2021?

Het kan zijn dat je als belegger wil gaan handelen op de beurs met een zogenoemde hefboom of leverage. Je hebt daar verschillende soorten instrumenten voor beschikbaar, de meest bekende instrumenten zijn de CFD of contract for difference en de Turbo. Om je een goed beeld te geven van deze 2 instrumenten en om de verschillen duidelijk te maken hebben we een overzicht gemaakt van alle voor- en nadelen van de beide beleggingsinstrumenten.

Het aanbod van onderliggende waarden waar in gehandeld kan worden is een stuk groter bij CFD’s. Er is een veel beperkte aanbod aan turbo’s. Als je naar alle grote CFD brokers kijkt kan er in duizenden onderliggende waarden worden gehandeld, als je naar het aanbod van Turbo kijkt hebben we het over enkele honderden waarden.

Bij beide instrumenten handel je met een hefboom, dat betekent dat de beweging van de onderliggende waarde naar boven en naar beneden kan worden versterkt. Als je bijvoorbeeld handelt in een aandeel van ASML met een hefboom van 10 en het aandeel stijgt met 2% dan stijgt een turbo en een cfd direct met 10×2 of 20 procent.

Grote verschillen van CFD vs Turbo

Een van de grote verschillen tussen een turbo en CFD is dat de hefboom een stuk flexibeler is bij een contract for difference. Bij een turbo kun je kiezen uit een paar turbo’s op dezelfde onderliggende waarde. Elke turbo heeft dan een andere hefboom, bij een contract for difference kun je de hefboom zo goed als zelf bepalen. Ook is de maximale hefboom bij cfd’s een stuk hoger dan bij turbo’s.

Je zult merken dat bij turbo’s de maximale hefboom bijna nooit boven de 20 komt. Als je dit vergelijkt met een CFD waar 400 geen uitzondering is dan zie je een duidelijk verschil in de maximale hefboom. Toch zitten er nog wel wat verschillen als je de CFD vs Turbo bekijkt.

Stoploss Turbo

Zo heeft een Turbo een ingebouwde stoploss, deze stoploss is door een instantie vastgezet en kan niet worden bepaald door de belegger zelf. Als de stoploss wordt geraakt, wordt de turbo opgeheven en wordt er een restwaarde aan de handelaar uitgekeerd. Hoe korte het stoploss niveu zit op de koers van de onderliggende waarde, hoe hoger je hefboom wordt. Het is bij turbo’s zo dat je kunt kiezen uit een serie van turbo’s met verschillende stoploss-niveau’s

 

 

Meer vrijheid met een CFD VS Turbo

Als je voor een CFD kiest heb je meer vrijheid in vergelijking met de Turbo. Je kunt namelijk zelf het gewenste stoploss niveau bepalen. Een groot voordeel want je kunt hierdoor rekening houden met weerstanden en steunniveau’s. Het komt regelmatig voor dat een stoploss-order net onder een steunniveau kan worden gelegd. Bij het gebruik van turbo’s moet dat precieze stoploss-niveau maar net beschikbaar zijn. Op het gebied van stoploss is het cfd dus een stuk flexibeler en preciezer dan de turbo.

Geen transactiekosten CFD vs Turbo

De CFD heeft nog een voordeel ten opzichte van een turbo. Normaliter worden er namelijk geen transactiekosten gerekend voor het aanschaffen van een CFD. Dat komt omdat de broker alleen verdient aan de spread, het verschil tussen bied en laat koers. Als je gebruik maakt van turbo’s moet je wel transactiekosten betalen, de hoogte is verschillende per aanbieder.

De spread bij CFD en turbo’s

De spread is dus het verschil tussen de bied en laatprijs. Je hebt hier bij een Turbo en een CFD mee te maken, de spread moet zo klein mogelijk zijn voor optimaal rendement. Over het algemeen is de spread van een CFD een stuk lager dan bij een turbo. Een positie innemen met een turbo is dus duurder dan een CFD kopen.

Turbo’s worden op een beurs verhandeld. Het is dus ook zo dat je gebonden bent aan de openingstijden van een beurs. Dat kan vervelend zijn als je met onderliggende waarden wil handelen die in Amerika of Azie genoteerd staan. Ook kan het zijn dat je in grondstoffen wil beleggen die 24 uur per dag worden verhandeld. Je kunt namelijk niet inspelen op veranderngen in de koers buiten de gestelde handelstijden.

CFD’s worden niet op de beurs verhandeld, daardoor kunnen deze ook worden verhandeld buiten de reguliere beurstijden. Het is daarom makkelijker om direct in te spelen op ontwikkelingen op de financiele markten in vergelijking met een turbo.

 

 

Risico van handelen in CFD en Turbo’s

Als je in CFD’s en turbo’s handelt heb je te maken met een hefboom. Het risico voor beide producten is daarom ook bovengemiddeld hoog. Als je voor een CFD gaat is het risico hoger in vergelijking met een turbo. Omdat je in tegenstelling tot turbo’s ook meer kan verliezen dan je inleg. Toch is dat risico relatief makkelijk op te vangen door met een stoploss te werken. Je hebt namelijk de mogelijkheid om een gegarandeerde stoploss in te leggen.

Gewone stoploss

Als je een gewone stoploss gebruikt wordt deze positie automatisch gesloten op het eerste handelsmoment, op, of voorbij de stoploss. Als de koers van je onderliggende waarde namelijk een flinke stijging of daling maakt dan ligt de koers waarop je positie wordt gesloten een flink stuk voorbij de koers waarop je je stoploss had gelegd, dit kan zelfs een negatief saldo op uw handelsrekening tot gevolg hebben.

Gegarandeerde stoploss

Dat risico kun je dus opvangen door gebruik te maken van de gegarandeerde stoploss. Je positie is dan gegarandeerd gesloten op een tevoren bepaalde koers. Het risico van de gap-up of gap-dow is dan voor de broker. Je betaalt voor het verzekeren van dit risico natuurlijk wel een hogere spread.

Moet ik voor een Turbo of CFD gaan?

Wij vinden persoonlijk dat je beter kunt beleggen met een CFD, je hebt meer flexibiliteit in het bepalen van je stoploss, een enorm aanbod aan onderliggende waarden, je betaalt een lagere spread en je hoeft geen transactiekosten te betalen. Ook kun je buiten de reguliere handelstijden handelen, een enorm voordeel als je bijvoorbeeld indices, aandelen, valuta of grondstoffen die buiten Europa genoteerd staan in je portfolio hebt.

 

 

Top 5 CFD aanbieders in 2021

Waardering

★★★★★ 

8.8 / 10

Demo account

Ja

Min. Storting

€ 100

Leverage

1:30

✓ CFD-service. 80,6% verliest geld.

✓ Lees hier de Plus 500 review

✓ Top Klantenservice/Gereguleerde Broker

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Demo account

Ja

Min. storting

€ 150

Leverage

1:400

CFD-service. 76% verliest geld.

Lees hier de eToro review

Gereguleerd Social Trading platform

Waardering

★★★★★ 

8.0 / 10

Demo account

Ja

Min. storting

€ 100

Leverage

1:30

✓ CFD-service. 76,6% verliest geld.

Lees hier de Markets.com review

Verschillende handelsplatformen

Waardering

★★★★★ 

7.7 / 10

Demo account

Ja

Min. storting

€ 100

Leverage

1:30

✓ CFD-service. 71.36% verliest geld

Lees hier de Trade.com review

Verschillende handelsaccounts