Hoe werkt beleggen met ETF precies? Waar moet je allemaal op letten en bij welke broker kun je het beste terecht? Lees er alles over in dit artikel

ETF beleggen | Een slimme keuze in 2021?

Veel beginnende beleggers vragen zich af wat een ETF is, het is een afkorting voor Exchange Traded Fund, dat betekent dat een fonds aan een beurs wordt verhandeld. Gedurende een handelsdag is het mogelijk om op elk moment ETF’s te kopen of verkopen.

Een groot verschil met de meeste beleggingsfondsen, de koop of verkooporders die je in zo’n fonds inlegt worden de volgende dag pas uitgevoerd tegen een zogenoemde intrinsieke waarde. Dat is de totale waarde van alle aandelen en investeringen van het beleggingsfonds.

Als je gaat beleggen met ETF’s weet je zeker dat het koersverloop van een index goed gevolgd wordt. De kosten van deze vorm van passief beleggen zijn vaak lager dan bij een actief fonds. Het nadeel is dat je alleen geen beheerder ter beschikking hebt die op actuele marktontwikkelingen inspeelt.

Aan de andere kant is het bij beleggen in ETF’s niet nodig om bepaalde analisten of fondsbeheerders in te schakelen. De kosten van een ETF’s liggen veel lager als je zelf gaat beleggen. Je bent dan natuurlijk wel zelf verantwoordelijk voor het beheer van de portfolio maar je kunt wel besparen op kosten omdat je geen beleggingsfonds nodig hebt. 

Voor wie is beleggen in ETF’s geschikt?

 Als je kiest voor beleggen met ETF’s is een ding zeker, de focus ligt niet op enorme rendementen in een korte termijn. Als je liever wil beleggen met risico’s kun je wellicht beter voor een CFD gaan. Als je een goed jaarrendement wil behalen zonder al te veel risico’s dan is ETF een prima optie.

Tegenwoordig zijn er behoorlijk wat ETF varianten verkrijgbaar. Zo kun je in klassieke ETF’s beleggen zoals aandelen, een indexfonds of grondstoffen. Zeker voor beginnende beleggers zijn ETF een goede optie, maar ook ervaren beleggers hebben ETF’s in hun portfolio zitten.

Minder risico met ETF’s in vergelijking met aandelen

Doorgaans daalt en stijgt een ETF met de onderliggende waarde mee, maar dat is vaak minder ingrijpend in vergelijking met bijvoorbeeld aandelen. Als het bedrijf waar je veel aandelen van in het bezit hebt een flinke crash maakt is je risico minder gespreid in vergelijking met een ETF. Dat komt omdat een ETF uit een aantal bedrijven in een index bestaat, en die gaan nooit in een keer allemaal failliet.

Voordelen van ETF beleggen

Het grote voordeel van ETF beleggen is dus dat het koersverloop over het algemeen een stuk rustiger is. Het is namelijk onmogelijk om als index of grondstof failliet te gaan, en de kans dat een enorme groep bedrijven onder 1 ETF in een keer omvallen is ook erg klein. In het geval van een crisis kan het natuurlijk wel zo zijn dat een ETF flink daalt omdat hele sectoren last hebben van deze financiele omstandigheden.

Geschikt voor de lange termijn

Beleggen met ETF’s is doorgaans geschikt voor de lange termijn omdat ETF’s relatief traag bewegen, stijgen en dalen komt wel eens voor maar echt grote bewegingen kunnen eerder maanden en jaren dan weken duren.ETFs maken net als een index en de prijzen van grondstoffen de bekende golfbewegingen, hier goed op inspelen is een van de belangrijkste taken om rendement te behalen.

Prijsverschillen ETF’s

Als je gebruik maakt van een ETF kan de koers afwijken van de zogenoemde intrinsieke waarde. Als er bijvoorbeeld veel vraag is naar een bepaalde ETF, dan kan het soms zijn dat beleggers tijdelijk een hogere prijs betalen voor de werkelijke waarde van onderliggende waarden.

Het omgekeerde scenario kan natuurlijk ook waar zijn, druk hoef je je hier niet om te maken. Het gaat om een klein verschil tussen het bedrag dat je als koper voor een ETF betaalt en wat de verkoper er voor ontvangt. Dit verschil is de vergoeding die handelaars ontvangen voor het goed in banen leiden van het vraag & aanbod in de ETF markt.

 

Verschil ETF’s en indexbeleggen

Je ziet de laatste tijd dat indexbeleggen steeds populairder wordt. Dat komt vooral omdat de kosten van ETF’s een stuk lager zijn dan beleggingsfondsen. Toch zijn er wel wat meer verschillen waar je als belegger bewust van moet zijn, denk bijvoorbeeld aan de beheerder van een beleggingsfonds. Deze zorgt er voor dat er een portefeuille wordt samengesteld met een aantal interessante aandelen die flink kunnen groeien.

Een ETF volgt juist zo lang mogelijk het koersverloop van een bepaalde beursindex. Als je gebruik maakt van een ETF beperk je je tot het kopen van alle aandelen in de index. Daarom wordt deze stijl ook wel passief beleggen genoemd, een beleggingsfonds is echt actief aan het beheren. Bij een ETF heeft de beheerder van het instrument geen mening of visie op specifieke aandelen.

Top 5 ETF aanbieders in 2021

Waardering

★★★★★ 

8.8 / 10

Demo account

Ja

Min. Storting

€ 100

Leverage

1:30

✓ CFD-service. 80,6% verliest geld.

✓ Lees hier de Plus 500 review

✓ Top Klantenservice/Gereguleerde Broker

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Demo account

Ja

Min. storting

€ 150

Leverage

1:400

CFD-service. 76% verliest geld.

Lees hier de eToro review

Gereguleerd Social Trading platform

Waardering

★★★★★ 

8.0 / 10

Demo account

Ja

Min. storting

€ 100

Leverage

1:30

✓ CFD-service. 76,6% verliest geld.

Lees hier de Markets.com review

Verschillende handelsplatformen

Waardering

★★★★★ 

7.7 / 10

Demo account

Ja

Min. storting

€ 100

Leverage

1:30

✓ CFD-service. 71.36% verliest geld

Lees hier de Trade.com review

Verschillende handelsaccounts