Hoe werkt beleggen in goud precies? Waar moet je allemaal op letten en bij welke broker kun je het beste terecht? Lees er alles over in dit artikel

Goud beleggen | Een slimme keuze in 2021?

Beleggen in goud is steeds populairder aan het worden. Het wordt steeds vaker overwogen als de manier om op een andere manier te sparen of beleggen. Toch is het voor veel mensen nog onbekend terrein, om je op weg te helpen hebben we een gids gemaakt over goud kopen, waar moet je bijvoorbeeld allemaal op letten? En hoe zit het met de belasting op goud?

Wellicht weet je het al, maar over het algemeen wordt er veel geinvesteerd in goud als er onzeker tijden heersen. Dat komt omdat het geen tegenpartij risico heeft, in 2008 zagen we namelijk dat banken gewoon om kunnen vallen. Op dat moment ben je tot €100.000 per bankrekening per bank verzekerd, een harde garantie is dat niet. Op zulke moment kan goud een prima oplossing zijn.

Het voordeel van fysiek goud is dat je je vermogen buiten het huidige financiële systeem kunt houden. De waarde van goud kan natuurlijk dalen of stijgen, maar je hebt in ieder geval geen tegenpartij risico van de bank. In principe weten we natuurlijk nooit wat de prijs van goud gaat doen in 5, 10 of 20 jaar. Een ding is zeker, het edelmetaal is door de geschiedenis heen altijd een van de meest zekere waardes voor koopkracht.

 

Hoe kan ik beleggen in goud?

Het is mogelijk om op verschillende manieren te beleggen in goud. Om je een goed beeld te geven van de mogelijkheden hebben we alle opties op een rijtje gezet:

Fysiek goud kopen

Als je goud fysiek koopt dan is het edelmetaal in je eigen bezit. Er zit namelijk niemand tussen zoals met een bank of broker wel het geval is. Dat is ook meteen het unieke, alleen bij de aanschaf van fysiek goud heb je een tegenpartij risico. De aanbieder van het edelmetaal, voordeel is dat je fysieke edelmetalen wereldwijd kunt inwisselen tegen alle soorten  valuta

ETF’s of goudtrackers

Je kunt ook beleggen in goud door gebruik te maken  van ETF’s of goudtrackers via een bank of broker. Deze vorm van beleggen heeft ook een zekere gouddekking, toch is het wel zo dat je positie in goud op papier niet altijd omgezet kan worden in echt fysiek goud. Soms zijn de kosten van dit soort beleggingen wat minder transparant, maar het echte nadeel is dat je geen fysiek goud of zilver in je handen hebt. Als je op deze manier begint met beleggen in goud speel je in op de waarde-ontwikkeling van het edelmetaal.

Aandelen van goudmijnen

Als je beleggen in goud echt speculatief wil maken kun je aandelen van goud- en zilvermijnen aankopen. Deze kunnen behoorlijk winstgevend zijn omdat ze zeer volatiel zijn, dat betekent natuurlijk ook dat ze verliesgevend kunnen zijn. De waarde van mijnbouwbedrijven wordt namelijk door een hoop factoren beïnvloed. Denk daarbij aan stakingen, belastingen, productiekosten en vergunningen.

Omdat al deze zaken variabel zijn en vrij lastig te voorspellen zijn kan de marge tussen productiekosten en verkoopprijs behoorlijk verschilllen. Dat heeft direct invloed op de winstgevendheid van aandelen. Als je een speculatieve belegger bent die wel wat risico wil nemen kunnen deze goud beleggingen erg interessant zijn.

 

Top 5 goud aanbieders in 2021

Waardering

★★★★★ 

8.8 / 10

Demo account

Ja

Min. Storting

€ 100

Leverage

1:30

✓ CFD-service. 80,6% verliest geld.

✓ Lees hier de Plus 500 review

✓ Top Klantenservice/Gereguleerde Broker

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Demo account

Ja

Min. storting

€ 150

Leverage

1:400

CFD-service. 76% verliest geld.

Lees hier de eToro review

Gereguleerd Social Trading platform

Waardering

★★★★★ 

8.0 / 10

Demo account

Ja

Min. storting

€ 100

Leverage

1:30

✓ CFD-service. 76,6% verliest geld.

Lees hier de Markets.com review

Verschillende handelsplatformen

Waardering

★★★★★ 

7.7 / 10

Demo account

Ja

Min. storting

€ 100

Leverage

1:30

✓ CFD-service. 71.36% verliest geld

Lees hier de Trade.com review

Verschillende handelsaccounts