LYNX review uit 2021, lees de complete gids als je alles te weten wil komen over deze populaire broker. Kom alles te weten en kijk of LYNX een goede partner voor je is.

LYNX Review in 2021

Iedereen in de beleggingswereld kent de naam LYNX wel, het merk behoort namelijk niet voor niets tot de beste online brokers volgens Beleggers Belangen. LYNX is een Nederlandse broker die gebruik maakt van het platform Interactive Brokers. Deze broker wil vooral veranderingen teweeg brengen in de beleggingswereld door extra educatie en services aan te bieden aan klanten.

Op dit moment kan bijna iedereen, dus de grote en kleine beleggers bij LYNX terecht. Er zijn wel wat eisen om een rekening te openen bij LYNX. Dat is ook niet zo gek want je begint met handelen in effecten, opties en futures. Daardoor is de broker verplicht om een aantal zaken goed te regelen zodat je veilig kunt beleggen.

Het is bijvoorbeeld nodig om minimaal 18 jaar oud te zijn. Als je een margin-rekening wil openen moet je zelfs 21 jaar zijn. Deze speciale rekening heb je nodig als je in opties, futures of op de Aziatische of Amerikaanse beurs wil handelen. Voor studenten heeft LYNX ook iets bedacht, studenten tussen de 18 en 21 jaar kunnen namelijk bij LYNX terecht om een cash-rekening te starten.

Met deze rekening kun je gewoon handelen in Europese aandelen.
Ook is het minimaal te storten bedrag best hoog, je moet namelijk 3000 euro storten om een effectenrekening te openen. Als je een portefeuille hebt die groter dan 3000 euro is kun je deze overboeken en een rekening openen.

Hoe betrouwbaar is LYNX

LYNX is een van de betrouwbare Nederlandstalige brokers op de markt. De broker staat onder toezicht van de Nederlandse Bank en de AFM waardoor je zeker weet dat er strenge regels en regulering actief zijn op deze aanbieder. LYNX is ook aangesloten bij het bekende KIFID. Als Nederlandse klant kun je bij deze instantie terecht om al je klachten rondom financiële producten te delen.

Je geldsaldo is beschermd bij LYNX

Het KIFID is namelijk een onafhankelijke organisatie die uitspraken mag doen over financiële dienstverlening, daardoor weet je zeker dat er bij een conflict een eerlijke oplossing gevonden wordt.

Daarnaast heb je de zekerheid dat je saldo bij LYNX is beschermd tot een bedrag van 50.000 pond. Als je gebruik maakt van het Amerikaanse SIPC zijn je effecten zelfs beschermd tot een bedrag van 500.000 dollar. Zo weet je zeker dat bij een faillissement van de broker al je effecten en vermogen zijn veiliggesteld.

Amerikaanse aandelen bij LYNX 

Het kan zijn dat je bij LYNX gekozen hebt om je aandelen uit te lenen, dat gebeurt alleen als je gebruik maakt van een marge of je account op rood staat. Als je gebruik maakt van Amerikaanse aandelen wordt er gebruik gemaakt van het Stock Yield Enhancement programma.

Als je portefeuille meer waard is dan 50.000 dollar ontvang je bij dit programma 50% van de inkomsten als je de aandelen onder dit programma uitleent. Deze keuze ligt helemaal bij jezelf en je kunt hem in- of uitschakelen.

Risico bij uitlenen aandelen via LYNX

Er zit namelijk wel een risico aan het uitlenen van effecten, als er een faillissement bij de tegenpartij plaatsvind kun je namelijk een deel van je inleg verliezen. Het is dus een kwestie van risico en je hebt zelf in de hand hoe groot je dit risico wil laten oplopen.

Hoe werkt handelen bij LYNX?

LYNX is een behoorlijk grote broker en je hebt dus de mogelijkheid om een aantal soorten effecten te verhandelen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld futures, CFD’s, grondstoffen, opties, obligaties en Forex.

Het prettige aan LYNX is dat je op ruim 100 verschillende beurzen kan handelen. Daarbij heb je de keuze uit maar liefst 30 landen waar je actief wil zijn, daardoor is het ook mogelijk om te speculeren in Aziatische of exotische effecten.

Short gaan op aandelen is mogelijk bij LYNX

Ook heb je bij LYNX de kans om short te gaan op een aantal aandelen. Het enige wat je daar voor nodig hebt is een rekening op marge. Je kunt namelijk alleen short gaan op liquide aandelen, het prettige is dat je bij LYNX 18 verschillende type orders hebt waardoor je elke belegging volledig kunt aanpassen naar je eigen wensen en behoeften.

Effecten kopen met vreemde valuta is ook mogelijk

Ook is het mogelijk om effecten te kopen in een vreemde valuta, LYNX zorgt er voor dat dit geld geleend wordt zodat je direct kunt gaan handelen. Je hebt het voordeel dat je dan geen wisselkoersrisico loopt, het enige nadeel is dat je wel rente moet betalen over de geleende vreemde valuta.

Ook is het mogelijk om handmatig valuta te kopen, het nadeel daar is alleen weer dat je transactiekosten moet betalen. Zorg er dus altijd voor dat je de rentepercentages goed in de gaten hebt zodat je geen verassingen hebt bij eventuele internationale beleggingen.

Genoeg handelsmogelijkheden bij LYNX

Als we kijken naar handelsmogelijkheden kun je je hart dus ophalen bij LYNX, je hebt namelijk een enorm aanbod aan effecten en je kunt wereldwijd handelen zonder restricties. Door dit uitgebreide aanbod kun je bijna altijd een effect vinden waarin je wil handelen.

Wil je eerst meer weten over beleggen bij LYNX? Maak dan gebruik van het gratis informatiepakket waarbij je al een hoop kunt leren voor je begint. Ook de website van Lynx is informatief met allerlei nieuwsberichten over de laatste beursontwikkelingen.

Hoe werkt het platform van LYNX

Het handelsplatform van LYNX is behoorlijk uitgebreid. Je hebt de beschikking over een hele vloot aan functionaliteiten. Denk daarbij aan het plaatsen van technische indicatoren en het verspreiden van grafieken over diverse beeldschermen.

Als je serieus wil gaan traden kun je daardoor op professionele wijze meerdere markten betreden. Als je een serieuze belegger bent is het platform een geweldige plaats om aan de slag te gaan.
Perfect geschikt voor professionele beleggers

Daar zit ook direct een beetje het probleem, als je een beginner bent kan het normale handelsplatform van LYNX behoorlijk overweldigend zijn. De interface is in vergelijking met andere brokers enigszins achterhaald en druk. Gelukkig is daar een oplossing voor, voor alle beginnende beleggers die overrompeld worden door de (soms) ingewikkelde software van LYNX is er nu een basispakket beschikbaar.

Basispakket LYNX voor beginnende beleggers

Dit basispakket is uitermate geschikt voor beginners, een van de redenen waarom LYNX dit pakket heeft geïntroduceerd is de lange leercurve van de uitgebreidere software. Er moet wel bij gezegd worden dat je als nieuwe gebruiker 3 maanden lang een accountmanager krijgt toegewezen die je helpt wegwijs te worden in het platform.

Het ligt er dus maar net aan waar je naar op zoek bent, wil je graag een professioneel, zeer uitgebreid platform omdat je ervaring hebt? Kies dan het normale pakket van LYNX, wil je eerst trainen en beter worden als beginnende belegger? Kies dan het basispakket.

Analyses doen met LYNX handelsplatform

Als we binnen in de software gaan kijken naar de analysetool valt meteen iets op. Je kunt namelijk een fundamentele analyse uitvoeren van alle uitgebreide cijfers die beschikbaar worden gesteld door Thomson Reuters. Zo kun je bijvoorbeeld alle cijfers van de afgelopen 10 jaar terugzien. Daardoor kun je wellicht informatie toevoegen aan je beleggingsstrategie.

Ook de technische analyse kan op veel mogelijkheden worden geanalyseerd. Deze tool is enorm uitgebreid want je hebt de beschikking over elke denkbare indicator. Ook is het mogelijk om adviezen in te winnen van analisten, het enige nadeel is dat deze bijna alleen beschikbaar zijn voor Amerikaanse effecten.

Optietrader

Daarnaast heb je nog meer handige steuntjes in de rug die je helpen bij het beleggen. Zo heb je de Optietrader, een optie die speciaal is gemaakt om bepaalde opties te orderen. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de ComboTrader, die maakt het mogelijk om orders voor futures, opties en aandelen te combineren.

Nog een handige tool is de FXtrader, deze maakt het mogelijk om valuta’s te kopen en om deze te verkopen. Ook heb je een tool die je helpt met risicobepaling, door de Risk Navigator te gebruiken kun je het effect van daling of stijging berekenen op basis van je complete portefeuille.

De kosten van LYNX

Als je kijkt naar alle prijzen van diverse brokers kun je concluderen dat LYNX behoorlijk scherpe tarieven hanteert. Het afgelopen jaar is er echter wel een inactiviteits- fee geïntroduceerd voor mensen die te lang niet beleggen. Het kan zijn dat je LYNX daarom een stuk minder interessant vindt als je een beginnende belegger bent.

Als je minder dan 100.000 euro aan beleggingen open hebt staan worden deze kosten maandelijks gerekend. Het is wel zo dat de transactiekosten van de fee worden afgetrokken, als je bijvoorbeeld 2 euro transactiekosten hebt betaald, dan betaal je maar 3 euro aan de inactiviteits- fee indien deze van toepassing is.

Minimum inleg

Als we kijken naar de minimum inleg die je nodig hebt om te beleggen behoort LYNX tot een van de hoogste brokers. Je moet namelijk minimaal €3000, het overboeken van effecten is gratis naar LYNX toe.

Als je kosten moet betalen aan je andere broker zijn deze uiteraard wel voor eigen rekening. Realtime koersen bekijken is bij LYNX niet gratis, daar moet je een abonnement op nemen. Het uitbetalen van cash- en stockdividend wordt wel gratis geregeld.

Kosten voor beleggen aandelen LYNX

Als je naar de kosten voor beleggingen in aandelen kijkt liggen deze behoorlijk laag. Je betaalt namelijk een transactie fee van 0,06% van de ordewaarde op een Nederlandse aandelentransactie.

Een nadeel van LYNX is dat je werkt met een minimum aan transactiekosten. Bij aandelen ben je daar bijvoorbeeld 6 euro aan kwijt. Als je een kleine belegger bent kom je al snel duur uit. Wil je met grote bedragen handelen in aandelen? Dan ben je bij LYNX echter een stuk voordeliger uit.

Kosten voor andere producten

Als je bijvoorbeeld wil handelen in Nederlandse opties betaal je €0,79 per contract. Wil je graag hefboomproducten zoals CFD’s gebruiken? Dan betaal je 0,09% over de transactiewaarde.

Wil je handeling in valuta? Dan betaal je een beperkt aantal basispunten per transactie, zorg er wel voor dat je rekening houdt met het minimum bedrag, daardoor kunnen beleggingen in een andere valuta in een keer een stuk duurder uitvallen.Als je wil handelen in obligaties zijn de kosten 0,16% en de debet rente start vanaf ongeveer 2,5%.

Klantenservice en voordelen

De klantenservice van LYNX is prima, je kunt ze per telefoon of e-mail bereiken. Doorgaans worden al je klachten of vragen snel afgehandeld en kun je advies inwinnen over alle mogelijkheden van het platform.

Het is wel belangrijk om te weten dat het platform van Interactive Brokers is, als er dus iets aan de hand is met het handelsplatform kan er een vertraging in service zijn omdat ze afhankelijk zijn van een derde partij.

Educatie en ondersteuning

Nog iets wat ons erg beviel bij LYNX was de grote mate van educatie op het platform. Er zijn vaak handige masterclasses en video’s die je helpen om de juiste beslissing te nemen tijdens het beleggen.

Daarnaast kun je gebruik maken van nieuwsbrieven en heb je een ideeëncentrum waar je voldoende informatie kunt vinden over aandelen, nieuws en andere handige informatie.

Daarnaast heb je een overzicht van alle nieuws headlines. Ook is het mogelijk om elke dag 15 minuten lang gratis naar Bloomberg televisie te kijken.

Stabiliteit

Nog een echte pro aan LYNX is de stabiliteit van het platform. Als je erg grote bedragen inlegt is het natuurlijk van levensbelang dat het platform goed bereikbaar is.

Dat zit bij LYNX wel goed want deze broker heeft in verhouding met andere brokers veruit de minste storingen. Als je serieus aan het beleggen bent kan LYNX daarom een goede partner zijn, deze broker heeft namelijk meerdere keren aangetoond het minste last te hebben van storingen.

Conclusie over LYNX

Als we kijken naar de totale dienstverlening van LYNX is het een sterke broker die bij uitstek geschikt is voor serieuze beleggers. De ondersteuning, stabiliteit en grote mogelijkheden en uitgebreide functionaliteit maken het een van de betere brokers voor ervaren of serieuze beleggers.

De software en het handelsplatform zijn wel wat aan de ingewikkelde kant, je hebt dus wel een bepaalde leercurve voordat je alles goed onder de knie hebt. Dat wil niet zeggen dat je niet als beginnende belegger terecht kunt bij LYNX, je hebt namelijk een basispakket en enorm veel educatie en video’s om tot succesvolle beleggingen te komen.

Denk wel goed na over hoe actief je wil zijn als je gaat beleggen, je hebt namelijk te maken met een inactiviteits-fee en de minimum kosten per transactie maken beleggen voor kleine partijen een stuk duurder.

 

De voordelen van LYNX zijn dus:

  • Uitgebreide software waar je enorm veel geavanceerde opties op hebt
  • De servers van LYNX zijn erg stabiel, je hebt weinig last van storingen
  • De tarieven zijn qua prijs/kwaliteit behoorlijk scherp
  • Veel nadruk op educatie en begeleiding

De nadelen van LYNX zijn:

  • De software is niet modern en voor beginners niet bepaald gebruiksvriendelijk
  • De volledige klantenomgeving is Engelstalig
  • Voor kleine beleggers is er een activiteits-fee
  • De kosten per transactie kunnen behoorlijk oplopen als je een kleine belegger bent

Waardering

★★★★★ 

8.8 / 10

Service kosten

0% commissie

Order per €1000

0% commissie

✓ Gratis demo met € 40,000,- oefengeld 

✓ Alleen CFD's voor forex, aandelen, crypto's.

✓ 80,6 van de retailbeleggers verliest geld met CFD's

Waardering

★★★★★ 

8.5 / 10

Service kosten

0% commissie

Order per €1000

€2,20

Beste voor aandelen fysiek kopen

Laagste tarieven in Nederland

Innovatief tradingplatform

Waardering

★★★★★ 

7.7 / 10

Service kosten

0,20%

Service kosten

€9

✓ Ontvang € 200 transactietegoed

Eerste 3 maanden geen service fee

Prijswinnend, gebruiksvriendelijk platform